Başkan Yardımcısı Yılmaz: “Cari açığımızın azalma eğiliminde olduğunu ve ülkemize sermaye girişinin arttığını görüyoruz.”
Başkan Yardımcısı Yılmaz: “Cari açığımızın azalma eğiliminde olduğunu ve ülkemize sermaye girişinin arttığını görüyoruz.”
“Ekonomimizin orta vadeli programda öngördüğümüz 4,4 büyüme oranına rahatlıkla ulaşabileceğini düşünüyoruz.”
ANKARA – Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Cari açığımızın azalma eğiliminde olduğunu ve ülkemize sermaye girişinin arttığını görüyoruz.”
Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Dış Ekonomik Çıkarlar Komitesi işbirliğiyle düzenlenen Türkiye-Kırgızistan İş Forumu’na katıldı. Yılmaz, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümünü geride bıraktıklarını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye Yüzyılını başlattıklarını vurguladı. Yılmaz, Türk Yüzyılına her alanda belirsizliklerin azaldığı, öngörülebilirliğin arttığı, siyasi istikrar ve güçlü siyasi iradenin olduğu bir ortamda girdiklerini belirtti.
“Bölgemizdeki çatışmalara, küresel ekonomideki dalgalanmalara ve yaşadığımız acı depreme rağmen bunu yaptık. Bu vesileyle en zor anımızda bize yardıma gelen Kırgızistan’a, Kırgız halkına ve iş insanlarına teşekkür ediyorum. Depremin birinci yılını anarken, depremden etkilenen kentlerde kurulan ‘Kırgız Dayanışma Bandoları’ Anadolu’da adeta tarihi canlandırdı, acılara derman olan dostluğun çatısı oldu. Kurulan her çadırla, Kırgız şair Osmonov’un, ‘Sensin, ben birim, bu kara bulutlar uzun sürmeyecek’ açıklaması depremden etkilenen vatandaşlarımıza ulaştı. Bu dayanışma milletimizin hafızasında her zaman kalacak.” “dedi.
“Ekonomimizin orta vadeli programda öngördüğümüz 4,4 büyüme oranına rahatlıkla ulaşabileceğini düşünüyoruz.”
Ekonominin tüm zorluklarına rağmen milletin, milli birlik ve beraberliği koruyarak olumsuzlukları aştığını ve aşmaya devam ettiğini belirten Yılmaz, “Cumhuriyetimizin 100. yılında ekonomimiz son 13 çeyrektir kesintisiz olarak büyümeye devam etti. 2023’ün ilk çeyreğinde yüzde 4, ikinci çeyreğinde ise yüzde 3,9 büyüme oranıyla.” Üçüncü çeyrekte yüzde 5,9 büyüdü. İlk 9 ayda ortalama büyümemiz 4,7 seviyelerine ulaştı. Umarım bu son çeyrek bilgisini bu ay sonuna kadar görebiliriz. Ekonomimizin orta vadeli programda öngördüğümüz 4,4 büyüme oranına rahatlıkla ulaşabileceğini düşünüyoruz. Dolar bazında ise 1,1 trilyon civarında. “Ekonomik büyüklüğe ulaşacağız. IMF’nin iddialarına göre geçen yılı nominal olarak 17’nci, satın alma gücü paritesi açısından ise 11’inci büyük ekonomi olarak kapatmış olacağız” dedi.
“Cari açığımızın azalma eğiliminde olduğunu ve ülkemize daha fazla sermaye girişi olduğunu görüyoruz.”
2002’de 36 milyar dolar olan ihracatın 7 kattan fazla artarak 2022’de 254 milyara ulaştığını gördüklerini belirten Yılmaz, “2023’te 256 milyar dolara ulaşarak tarihi bir seviyeye ulaştığını görüyoruz. Sorunlara rağmen.” Dünyada ana ihracat pazarımız olan Avrupa’daki daralmalara rağmen ihracatçılarımızı deprem felaketine rağmen gösterdikleri bu performansı canı gönülden kutluyorum.Cari açığımızın azalma eğiliminde olduğunu ve ülkemize daha fazla sermaye girişi olduğunu görüyoruz. Son 21 yıldaki performansımız ortada. 2003’ten bu yana ülkemize gelen doğrudan uluslararası yatırım toplamda 261.3 milyar dolara ulaştı. Biz bu daha yüksek rakamlara ulaşmak istiyoruz” dedi.
Kırgızistan’ın milli gelirinin 2023 yılında yüzde 27 artarak 12 milyar doları aşacağını belirten Yılmaz, “İnşallah 2018-2040 yılları Ulusal Kalkınma Stratejisinin hayata geçirilmesinde elimizden gelen desteği vereceğiz. Türk Devletleri Teşkilatı çatısı altında yürüttüğümüz işbirlikleri ve ikili ilişkilerimizin artan ivmesi.” “Türkiye olarak her platformda katkımızı sağlamaya devam edeceğiz” dedi.
Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ticaret hacminin 1 milyar dolar seviyesine çıkarılmasının hedeflendiğini hatırlatan Yılmaz, 2022’de bu hedefi aştığımızı, 2023’te ise yüzde 42’lik bir artış olduğunu kaydetti.
Güncel veriler ışığında Kırgızistan’daki Türk yatırımlarının 2 milyar dolara yaklaştığını gördüklerini belirten Yılmaz, “Ayrıca ülkemiz Kırgızistan’a en çok yatırım yapan 5’inci ülke konumunda.
Kırgızistan’da 2 bine yakın Türk sermayeli şirket kayıtlı. Bunlardan yaklaşık 350 şirket şu anda etkin bir şekilde faaliyet göstermektedir. Ülkemizde faaliyet gösteren 269 Kırgız sermayeli şirket bulunmaktadır. Müteahhitlik firmalarımız bugüne kadar Kırgızistan’da 971 milyon dolar değerinde 93 proje üstlendi. Şirketlerimiz arasında karşılıklı yatırım ve taahhüt ilişkilerinin geliştirilmesi, kalkınma ve istihdam hamlelerimize olumlu katkılar sağlamaktadır. Kırgızistan’da yürütülecek kalkınma projelerinde iş insanlarımızdan kararlı adımlar beklediğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum. “Biz siyasi alanda her türlü girişimi yaparken sizlerden de Kırgızistan’ın kalkınmasına katkı sağlayacak her adımı cesaretle atmanızı bekliyoruz” dedi.