Haber

Maliyetler arttı, özel eğitim kurumları alarm veriyor: Kaynaklar çok düşük

Yüksek enflasyon ve art arda gelen artışlar özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerini de etkiledi. Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri Derneği (ÖZREM-DER) Başkanı Fahri Şeker, zamlar karşısında devletten aldıkları ödeneklerin yetersiz kaldığını vurgulayarak, birçok kurumun kapanma noktasına geldiğini söyledi.

‘ÖDEMELER MİKTAR İLE BAĞLANTILIDIR’

ANKA’ya konuşan ÖZREM-DER Lideri Fahri Şeker, konuları şöyle anlattı; “Bu zamlardan sonra önemli sıkıntılar yaşıyoruz. En değerli giderlerimizden biri mazotumuz. Çünkü biz de hizmet veriyoruz ama bunun karşılığını devletten almıyoruz. Sadece eğitime verilen para var. çalışan arkadaşlar.her taban fiyat artışından sonra biz doğal olarak yumuşatıyoruz.eğitmen ekibinin büyük çoğunluğu taban fiyattan daha fazlasını ödüyor.ancak şu anda gerekli artış yapılamadı,verme şansımız yok. Para.Birçok kurum doğru anlamda zam almazsa bu işi kapatacak.Bizim bu masraflarla bunu yapma şansımız yok.Bu bize ne gibi bir handikap yaratıyor?Bizim 550-600 bin civarında çocuğumuz var. eğitim alıyoruz.120 bin civarında çalışanımız var.Bunları toplarsanız ailelerle birlikte sayı 2-3 milyona ulaşıyor.Bunu her artış döneminde yaşıyoruz.Artık dilenci olmak üzereyiz.Kurtulmak istiyoruz. ‘Lütfen, verir misin, vermez misin’ korkusu? Engelli bir çocuğun devlette eğitimi 10 bin bandında. 2 bin 500-600 liraya bu işi bize yaptırıyorlar. Üstelik her artış döneminde bu sorunu yaşıyoruz. Tek istediğimiz; onu bir çoğula bağlamak. Temel mantığımız, asgari fiyatın yüzde 50-60’ının kriter ne olursa olsun ona bağlanması gerektiğidir. Bilelim. Her zam döneminde bu çileyi yaşamayalım.”

‘HİZMET TÜKETİMİNİ EĞİTİM TÜKETİMİNE EKLEMEK İSTİYORUZ’

Hizmet giderlerinin çok büyük bir maliyet olduğunu ancak bu giderlerin devletin karşıladığı kalemler arasında yer almadığını belirten Fahri Şeker, hizmetin özel eğitimin olmazsa olmazı olduğunu vurgulayarak, “Hizmet giderinin eğitim giderine dahil edilmesini istiyoruz. .Talep yapıldığında ‘Shuttle hizmeti yapmayın, bunu yapmak zorunda değilsiniz’ diye bir cevap alıyoruz ama biliyorsunuz engelli çocukları ulaşım sistemi olmadan buraya getirmek çok zor.

‘ÇOCUKLAR VE AİLELER YARALANDI’

Zam oranlarının yeterince güncellenmemesi durumunda başta servis ve yemek olmak üzere birçok şeyden vazgeçmek zorunda kalacaklarını belirten Şeker, kalifiye elemanın sektörden uzaklaşacağını, yüzme havuzu ve spor salonu eğitimi için nitelikli hale gelen yatırımların gündeme gelebileceğini belirtti. terk edilecek ve eğitimde kullanılan araç-gereç azaltılacaktır. Tüm bunların sonucunda önce çocukların, sonra ailelerin heba olacağını vurgulayan Şeker, sorunun bir an önce çözülmesini istedi. (HABER MERKEZİ)

habercermik.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu