Ekonomi

Uzmanlar Hamsi Avında Bolluk Olduğunu Uyardı

Geçtiğimiz yıl KARADENİZ’de sınırlı miktarda yakalanan ve yasal avlanma boyutları tartışmalarıyla gündeme gelen hamsi bolluğu var. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Prof. Dr. Mehmet Kocabaş, hamsi üzerindeki av baskısına dikkat çekerek, “Bu yıl çok hamsi avlarsak gelecek yıl hamsi bulamayacağız” dedi.

Doğu Karadeniz’de 1 Eylül’de av sezonunun başlamasıyla birlikte balıkçılar ağlarını denize atmaya devam ediyor. Geçtiğimiz sezon Karadeniz’de sınırlı miktarlarda yakalanan ve yasal avlanma boyutları tartışmalarıyla gündeme gelen hamsi bolluğu var. Bolluk nedeniyle hamsi fiyatları düşerken uzmanlar ‘aşırı avlanma’ uyarısında bulundu. Uzmanlar aşırı avlanmanın gelecekte hamsileri yok edebileceği tehlikesine dikkat çekiyor.

‘GERÇEK BALIKÇILAR KORUNMALI’

KTÜ Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Kocabaş, geçen yıl bol miktarda yakalanan meşe palamudu miktarının azaldığını, gelecek sezon hamsi için de aynı durumun yaşanabileceğini söyledi. Prof. Av baskısını böyle sürdürürsek yakın gelecekte tezgahlarda göremeyeceğiz. Hamsiye dayalı harika bir bölüm.” “Balık unu fabrikaları var. Karadeniz kıyılarında hamsiler dolaşıyor. Teknelerimiz onların peşinde. Her zaman savunma tedbirleri olmalı. Devlet en sıkı denetimi yapmalı, cezalar caydırıcı olmalı. Gerçek balıkçılar korunmalı.” söz konusu.

‘BÖYLE DEVAM ETMEZ’

Hamsi üzerindeki av baskısına dikkat çeken Prof. Kocabaş, “Bu yıl iklim değişikliği var. Bu yıl çok hamsi yakalarsak gelecek yıl hamsi bulamayacağız. Geçen yıl palamut, çini ve palamut gibi çok sayıda hamsi avcısı yakaladık. Geçen yıl hamsi üzerindeki av baskısı hafifleyince bu yıl hamsi biraz daha bollaştı ama bu hep böyle.” Devam etmeyecek. Bu yıl bol miktarda hamsi yakalarsak gelecek yıl ikisini de görememe durumu söz konusu olabilir. Bu sadece avlanmaya değil, aynı zamanda ekolojik döngü içindeki birçok çevresel koşula da bağlıdır. Besin kaynağı, yiyeceğin bolluğu, yırtıcı hayvanlar ve hamsiler tarafından yenen yiyeceğin bolluğu gibi birçok neden vardır. “Geçen yıl bol miktarda palamut, lüfer ve lüfer avlanan hamsi bu yıl bol göründü. Bakalım gelecekte neler olacak” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu